Skip to content

Istoria CHIOS

Istoria CHIOS este strâns legată de cea a Parcului Mare din inima Clujului sau Parcul Central „Simion Bărnuţiu”, cum a fost denumit după 1989. Este unul din primele parcuri orăşeneşti din Europa Centrală și are o vechime de peste 180 de ani.

Parcul este unul dintre principalele spații verzi din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca reprezentând un loc ideal pentru relaxare și refugiu din aglomerația și agitația orașului, fiind delimitat de Cluj Arena la vest, Teatrul Maghiar de Stat la est, râul Someșul Mic la nord, respectiv strada Iuliu Hossu (fostă Pavlov) la sud.

Istoria parcului începe în anul 1827, când organizația Asociația de Binefacere a Femeilor (Jóltevő Asszonyi Egyesület) a închiriat terenul pe atunci neamenajat, cu scopul de a înființa un loc de recreație. La data de 1 mai 1838 a luat ființă Comisia Orășenească pentru Parc care a preluat activitatea de la Asociația de Binefacere a Femeilor. Parcul a fost deschis publicului la începutul anilor 1830, având inițial numele de Népkert (Grădina Populară), iar 40 de ani mai târziu a fost amenajat lacul din mijlocul lui, actualmente în fața clădirii Chios oferind oaspeților restaurantului și teraselor noastre o priveliște magică. Clădirile din parc au fost construite însă la sfârşitul secolului, în anul 1897, după proiectul arhitectului clujean Pakey Lajos, cel căruia i se datorează şi clădirea emblematică a Clujului, hotelul Continental sau New York – cum i se spunea înainte.

Revenind la parc, Pakey a proiectat Pavilionul de Patinaj, în prezent Chios Social Lounge, Chioșcul (sau Cazinoul) şi Fântâna Arteziană din spatele Chioșcului (spre Pavilionul de Patinaj). Tot ansamblul este construit în stil eclectic, stilul la modă spre sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, când s-a realizat mare parte din arhitectura Clujului, pe care o avem şi astăzi. Este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Clădirea CHIOS și terasele, cu tot cu grădinile lor au fost renovate în perioada octombrie 2015- iunie 2016. Designul clădirii CHIOS, din inima Clujului, este neoclasic interpretat. Inspirat din stilurile antice romane și grecești, se bazează pe ordine și armonie. Elementele de fațadă (geamuri, ferestre) sunt repetitive, iar arhitectura foarte valoroasă reprezintă unul dintre atuurile întregului ansamblu.

Principala dorință a fost crearea unei ambianțe plăcute, fără a avea un public țintă. Astfel, oricine calcă pragul localului să se simtă în largul său, să îl perceapă ca fiind familiar. Ideea a fost aceea de contrast cald-rece (lemn-marmură) și elemente naturale handmade. Restaurantele din Barcelona fiind la baza inspiraţiei felului în care arată acum întregul domeniu CHIOS. Fiind poziționat în mijlocul naturii, în interiorul restaurantului se poate regăsi un element care să facă legătura cu parcul în fiecare colț (plante, mobilier din lemn, chiuvete din Onix). Sistemul de ventilație al restaurantului este de ultima generație și oferă posibilitatea oaspetelui să și-l regleze după bunul plac. Sunt șase sisteme de iluminat individuale, care pot schimba nuanțele tavanului în funcţie de zonă. Pe partea de finisaje, s-a făcut placarea pereților prin lipire și s-au folosit stâlpi de piatră din Croația. Băile se diferențiază prin designul unic pentru fiecare în parte. Pentru acestea s-a folosit ca material Marmurezia, iar chiuvetele au fost strunjite din bloc de Onix. Arcadele au fost tăiate din bloc de piatră Kanfanar Blu. Același material a fost ales și pentru trepte sau șemineu (aici s-a folosit piatra cu oglindă). Încă de la intrare se poate observa pe podea Mozaicul și Parchetul Ceramic îmbinat cu bucăți de marmură. Pentru tavan s-a optat pentru lemn natural cu paneluri de stejar.

Un design interior și exterior care se armonizează perfect cu parcul, cu Natura în general pentru a da naștere, în cadrul fiecărei vizite pe care ne-o veți face, unei trăiri unice, de relaxare și regăsire, chiar în inima orașului!

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner